Vårt omdöme och analys av Visma Webshop

Webbredaktör
Av: Webbredaktör
Senaste uppdaterat:

Visma har idag mer än 25000 kunder i Norra Europa och erbjuder systemlösningar för bland annat ekonomi och bokföring, faktura, lön, tidredovisning och ERP.

Visma tillhandahåller numera även Visma Webshop, en e-handelsplattform för svenska e-handlare. I likhet med några av de mest populära SaaS-tjänster som förekommer på marknaden, krävs inga större tekniska kunskaper för att använda Visma Webshop.

Så fungerar Visma webshop

Plattformen är utrustad med nödvändig basfunktionalitet som krävs för att komma igång och sälja på nätet. Dessutom är givetvis Visma Webshop skapat för att tillgodose vanliga behov hos framförallt svenska e-handlare!

Men hur står sig egentligen Visma Webshop mot övriga e-handelssystem på marknaden? I det här omdömet går vi igenom allt du behöver känna till om Vismas e-handelsplattform. Syftet med vårt omdöme är att ge dig en övergripande förståelse över för- och nackdelar med plattformen. Vi hoppas även att den här artikeln kan hjälpa dig att fatta beslut om huruvida Vismas e-handelssystem är rätt val för dig!

Pris från:
Kr 219/mån
Prismodell:
Modulbaserad Abonnemang Licens Offertbaserad
Kan testast gratis:
Lämpar sig för B2B/B2C:
B2B B2C B2X
Lämpar sig för typ av företag:
S M L
Erbjuder egen appmarknad:
Erbjuder kundtjänst:
Software & Systemlösning:
SaaS Open Source

Vem tycker vi ska använda Visma Webshop?

Generellt sett förekommer det två typer av system för att bedriva e-handel på marknaden. SaaS (Service as a Software) och Öppen källkod (Open Source). Med SaaS får du tillgång till leverantörens system mot en avgift.

Systemet säljs som en prenumerationstjänst och du kan förvänta dig att få tillgång till exempelvis webbhotell, kundtjänst och nödvändig basfunktionalitet som behövs för att du ska kunna sälja på nätet.

System som applicerar “öppen källkod” kräver däremot att du på egen hand behöver skaffa webbhotell, designmallar, funktionalitet etc. Den här typen av system är vanligen inte ett bra alternativ för nybörjare.

bästa e-handelsplattform med öppen källkod

Då andra sidan får användare mycket större flexibilitet än med SaaS. Den mest populära plattformen på marknaden som använder “öppen källkod” är WooCommerce. Systemet är gratis att använda men du måste betala för en hel del kringtjänster för att kunna sälja på nätet med WooCommerce.

Visma Webshop är dock en SaaS-tjänst som är skapad för att även personer som inte har någon erfarenhet från e-handel sedan tidigare, ska kunna bygga en webshop och sälja på nätet.

Visma Webshop ger alltså ett komplett systemstöd med designmallar och redigeringsverktyg där användare enkelt kan designa en snygg webbplats. Dessutom ingår domän det första året (kostar i vanliga fall ca. 130 kr/år) och en del funktioner såsom integration med Facebook och Payson eller Nets betallösning.

Även prismässigt anser vi att Visma Webshop ligger i linje med motsvarande system på marknaden. Åtminstone om vi jämför det billigaste tjänstepaketet, “Visma Webshop” med övriga plattformar på marknaden.

Men här bör man vara lite försiktig med sin bedömning, för de mer avancerade tjänstepaketen är förhållandevis dyra mot vad man som kund får för pengarna. Vismas premiumtjänst, WGR Direct (som tillhandahålls Wikinggruppen) kostar exempelvis 1095 kr/månad.

Trots att Visma premimutjänster ligger något högre i pris än flera andra jämförbara plattformar på marknaden, anser vi att Visma Webshop är ett bra alternativ för svenska e-handlare som vill bedriva småskalig försäljning online. Men hur står sig Vismas e-handelslösning mot andra plattformar när det kommer till skalbarhet?

Förvisso erbjuder Visma Webshop språkstöd för att underlätta internationell e-handel men det finns förhållandevis lite funktionalitet för marknader utanför Sverige. Visma Webshop kan av den anledningen inte jämföras med internationellt ledande e-handelsplattformar. Utan bör istället jämföras med övriga svenskutvecklade system.

Det bör även nämnas att paketet “Visma Webshop +” kostar 549 kr/mån för att användare ska kunna nyttja exempelvis rabattkoder och möjlighet till att visa utvalda artiklar och visa obegränsat med sidor i menyn.

Det finns flera plattformar på marknaden som ger användare tillgång till alla denna funktionalitet och mycket mer än så till ett lägre pris än vad Visma kan erbjuda.

För- och nackdelar med Visma

Om vi tittar på fördelarna med att använda Visma Webshop, så består dessa i huvudsak i att Visma Webshop är integrerat med Visma eEkonomi, Visma eEkonomi Fakturering och Visma Administration.

Är det så att ditt företag redan använder dessa system så är givetvis Visma Webshop ett fördelaktigt alternativ. Data kan synkas mellan de olika systemen och du kan på så vis undvika manuella hanteringar och även minska risk för fel som kan uppstå i samband med manuell hantering.

Kan synkronisera data mellan olika system

Är det däremot så att du inte använder Vismas övriga system? Då finns det flera plattformar på marknaden som ger dig bättre funktionalitet till ett lägre pris än Visma Webshop. Vår generella rekommendation är att alltid välja ett system som ger tillgång till en appmarknad.

Fördelarna med att använda en appmarknad är att du får tillgång till ett stort utbud av tredjepartstjänster som du vid behov kan använda dig av. Det kan vara olika typer av fraktlösningar, betallösningar, ekonomisystem och andra tjänster som ditt företag kan ha behov av.

Med en appmarknad behöver användare enbart betala för appar de väljer att använda. Det finns idag flera system på marknaden som inte enbart är knutna till Vismas systemstöd för exempelvis ekonomi eller faktura. Men som ger användare en bredd av valmöjligheter.

Innan du bestämmer vilken e-handelslösning ditt företag ska använda, rekommenderar vi att du först funderar över var du tror att ditt företag är om 3-5 år?

Kanske har ni behov av frakt- och marknadsföringslösningar eller vill ni kanske sälja via omnikanal eller Amazon? Se då till att det system du väljer redan idag har möjlighet att erbjuda denna typ av integrationer!

Sammanfattning

  • Visma Webshop är enkel att använda och kan vara ett bra alternativ för att komma igång med e-handel. Framförallt är Visma Webshop fördelaktigt för företag som använder Vismas övriga system: Visma eEkonomi, Visma eEkonomi Fakturering och Visma Administration
  • En nackdel med Vismas e-handelssystem kan vara att det finns begränsningar i utbud av funktionalitet. Även för det dyrare tjänstepaketet “Visma Webshop +” får användare enbart tillgång till ett fåtal funktioner som ingår i flera andra e-handelsplattformars basfunktionalitet.
  • Visma Webshop erbjuder i dagsläget heller ingen appmarknaden. Generellt sett är appmarknader bra för att få bra förutsättningar till tillväxt. E-handlare kan då välja att använda bland mängder av tjänster som de har behov av. Det kan vara exempelvis tjänster för frakt, logistik, betallösningar marknadsföring eller olika system för Ekonomi och bokföring.
  • Läs mer om olika e-handelslösningar för svenska e-handlare här.
  • Till syvende och sist är olika plattformar bra för olika användare. Vi rekommenderar att du testar ett par olika e-handelsplattformar innan du bestämmer dig för vilken som passar bäst för ditt företag! Du bör även fundera på var du tror att ditt företag befinner sig om 3-5 år innan du väljer plattform. På så vis minimerar du risken för att välja en plattform som ditt företag inte kan växa med.