WordPress är ett CMS (Content Managements System) för att skapa webbplatser. WordPress mjukvara kan enklast beskrivas som en verktygslåda som gör det möjligt för att användare ska kunna bygga sin webbplats.
Man kan jämföra med WordPress med ett operativsystem på en vanlig dator. Själva operativsystemet är en nödvändighet för att användare ska kunna använda olika typer av program på sin dator. Det ingår vanligen en del basfunktionalitet men anvädnare har även möjlighet att installera programvara som de har behov av som är kompatibel med operativsystemet ifråga.
Precis så fungerar WordPress och även övriga CMS. När du väl installerat WordPress får du tillgång till viss basfunktionalitet men kan även installera övriga program som du kan nyttja i WordPress. En fördel med WordPress är att mjukvaran är skapad med öppen källkod (“Open source”) det innebär att vem som helst har tillgång till systemets källkod.
Det är alltså fritt fram för utvecklare och programmerare att ändra i koden. WordPress mjukvara (CMS) är även helt gratis att ladda ned och använda. Att plattformen kan användas gratis har bidragit till att göra WordPress till världens mest använda CMS.
Idag är ungefär 30% av alla webbplatser som förekommer på internet skapade med WordPress. Det kan jämföras med Joomla som är ett annat populärt CMS som svara för ungefär 2.2% av alla webbplatser på nätet.
WordPress skapades från början som en ren bloggplattform men har utvecklats till att bli en ledande plattform för även webbshopar och hemsidor. I det här inlägget går vi igenom hur WordPress fungerar och hur du gör för att skapa en webshop eller hemsida med WordPress.
Innan du sätter igång med din webshop och blogg så bör du känna till att det finns en skillnad på wordpress.org och wordpress.com. Den senare, wordpress.com är ett företag som använder WordPress och tillhandahåller support och en rad andra kringtjänster.
Vi rekommenderar dock att du använder wordpress.org som är gratis och är själva mjukvaran. Syftet med att använda WordPress mjukvara är ju att du blir helt oberoende och kan välja vilka kringtjänster som passar dig bäst.
Det är även värt att känna till att WordPress.org inte erbjuder det enklaste sättet att bygga en webbplats.
Är du däremot ute efter bra teman och plugins kan du köpa dessa via WordPress.com. De har i princip enbart kvalitetsprodukter och tjänster. Via WordPress.com kan du även få hjälp att skapa din webbplats av professionella utvecklare som jobbar för WordPress.com. Behöver du hjälp med att få din webbplats så som du vill ha den rekommenderar vi tjänsten ”Express” från WordPress.com.
Här finner du mer information om priser och vad som ingår i Expresspaketet för att få professionell hjälp med din webbplats.
Vill du göra det lätt för dig att skapa en webshop eller hemsida kan du även använda en helhetstjänst (“SaaS”). Här kan du läsa mer om de bästa e-handelssystem som finns på marknaden för att bygga en webshop.
Ska du däremot bygga en hemsida eller blogg, då kan du överväga att använda ett program för att skapa hemsida.
Men WordPress är ett fantastiskt alternativ, åtminstone om du är tekniskt intresserad och är beredd på att investera lite mer tid i att bygga din webbplats.
Webshop eller hemsida? Så fungerar det
Nu när vi har rett ut vad WordPress är, kanske vi ska nämna att WordPress kräver att du har ett webbhotell. För att du ska kunna installera WordPress och börja bygga din webbshop eller hemsida behöver du hyra en plats på en server där din webbplats ligger sparad.
Denna tjänst brukar kallas för webbhotell eller “host”. Det är webbhotellet som säkerställer att din webbplats är online och att din data finns säkert sparad på webbhotellets server.
Det finns väldigt många webbhotell (“web hosting”) att välja på och det absolut vanligaste nybörjarmisstaget är att välja ett undermåligt webbhotell. Ett råd är att välja ett webbhotell som passar ditt behov.
Olika typer av webbplatser kräver olika bra webbhotell.
Ska du exempelvis skapa en enkel hemsida eller blogg, då räcker det med ett billigare webbhotell. Det beror på att du kanske inte kommer ha så många besökare och att din webbplats förmodligen inte använder alltför avancerade applikationer som gör din webbplats långsam.
Ska du däremot bygga en webshop med WordPress? Då gäller det att du använder ett webbhotell i premiumklassen. Med ett billigt webbhotell kommer dina produktsidor att ladda långsamt och du kommer att förlora besökare och kunder.
Notera att du bör välja ett webbhotell som har datacenters och servrar förlagda nära dina kunder och besökare. Amerikanska premiumtjänster kan alltså vara ett dåligt alternativ för e-handlare på den svenska marknaden.
Några tips när du väljer webbhotell för WordPress:
- Se till att du får PHP 8.0 eller senare version
- Automatisk backup
- Staging-miljö (Testmiljö innan du publicerar ändringar på din webbplats live)
- Support
- CDN
- Var noga med att datacenters är förlagda nära dina användare. Vi rekommenderar webbhotell som använder Google Clouds plattform.
- Vi rekommenderar Stratos webbhotell (Prisvärt och extremt bra. Dessutom har de support på svenska och erbjuder .se-domäner.)
Det finns ett fåtal bra webbhotell i premiumklassen i Sverige. Vi rekommenderar i första hand Strato (för e-handel).
Strato är möjligen inte det billigaste webbhotellet på marknaden men definitivt ett av de bästa och de har utmärkt support. Strato är dessutom specialiserade på just WooCommerce som är det mest populära tillägget för att bedriva e-handel med WordPress.
Ett annat alternativ som har ett bra rykte på marknaden är WordPress.com. De tillhandahåller numera hosting som är avsedd för exempelvis WooCommerce och e-handel. WordPress.com är precis som Strato prisvärda och ger mycket för pengarna. En liten nackdel är att WordPress.com inte tillhandahåller svenska domäner i dagsläget.
Webshop med WordPress och WooCommerce
Du har säkert kommit i kontakt med WooCommerce. Precis som wordpress.org och wordpress.com (se inledning för förklaring), förekommer det två sätt att använda WooCommerce på.
WooCommerce.com är ett vinstdrivande företag som använder e-handelstjänsten “WooCommerce” tillsammans med kringtjänster (webbhotell, teman, plugins, support). Du kan alltså kontakta woocommerce.com och betala för olika tjänster som de erbjuder.
Det går alltså att nöja sig med att enbart använder WooCommerce (mjukvara) vars plugin du kan ladda ned helt gratis. Sen kan du välja det webbhotell, tema och plugins som du har behov av separat.
För att bygga en webshop med WordPress krävs alltså att du installerar ytterligare mjukvara eftersom att WordPress per default inte är uppsatt för e-handel. Notera att WooCommerce är ett av flera e-handelstillägg som är kompatibelt med WordPress. En annan tjänst som är minst lika bra är exempelvis Ecwid.
Så här ser processen ut för att skapa en egen webshop med WordPress:
- Välj ett webbhotell. Webbhotell kan i vissa fall även förse dig med ett domän. Ska du sälja på den svenska marknaden rekommenderar vi att du registrera ett .se-domän. Var noga med att inte använda ett webbhotell i lågprisklassen för din webshop. Vi rekommenderar Stratos webbhotell. Strato tillhandahåller svenska domäner och kan även hjälper dig att peka ditt domän till Strato om du väljer att registrera domän någon annan stans.
- När du valt webbhotell behöver du installera WordPress. I de allra flesta fall kan du även installera WooCommerce samtidigt. WooCommerce omvandlar i princip till webbplats till en webshop och gör så att du får produktsidor, en kassasida och kundvagn på din webbplats. WooCommerce kommer även med en hel del andra funktioner såsom rapportverktyg, rabattkoder och kundregister etc.
- Välj tema. Tema är en designmall och avgör din webbutiks layout. Efter att du installerat WordPress kan du logga in som administratör på webbplatsens backend-läge. Där hittar du menyvalet Utseende>Teman i panelen till vänster. Klicka på “Lägg till” och välj det tema som du vill använda. Se till att du filtrerar på “e-handel” i sökfiltret för att enbart se urval av teman som är avsedda för e-handel. Vi rekommenderar teman från WooCommerce.com som håller hög kvalitet och säkerhet.
- Installera temat du valt. Vi rekommenderar att du köper ett tema. Gratisteman är sällan lika bra som betalteman.
Anpassa ditt tema. Ändra färger, fonts, lägg till din logga och anpassa menyer. - Du måste även lägga till produkter. Det gör du under “Produkter” i menyvalet till vänster i adminläget. Där kan du ange pris och lägga till produktbeskrivning och produktbilder.
- Du kommer även att behöva lägga till minst en betallösning. WooCommerce kommer färdigkonfigurerat med PayPal som är en populär tjänst på den amerikanska marknaden. Men många e-handlare i Sverige väljer att använda betallösningar som är mer populära på den svenska marknaden. Exempelvis Klarna, Swish eller möjlighet till direktbetalning som kan signeras med digitalt id.
I stora drag är det inte svårare än så här att bygga en webshop med WordPress. Men har du aldrig byggt en webbplats tidigare så är det alltså betydligt enklare att använda en “SaaS-tjänst”. En av de bästa och mest användarvänliga tjänst för e-handel inom SaaS är Shopify.
Läs mer om hur Shopify fungerar för Sverige här!
Så gör man en hemsida med WordPress
Är det så att du istället vill skapa en enkel hemsida med WordPress, då kan du använda ett enklare webbhotell. Det finns flera webbhotell som är billiga på marknaden och för en enklare webbplats så kan du i princip välja vilket som helst.
Var dock uppmärksam på att många horstingföretag använder “lockpriser” för att attrahera nya kunder. Det är exempelvis vanligt med extremt billiga priser för tjänstepaket som kommer med vissa begränsningar.
Det kan vara begränsningar som inte är uppenbara till en början eller för nybörjare som inte förstår vad de har behov av då de skapar sin första webbplats. Begränsningar som förekommer kan vara begränsningar i antalet sidor, lagringsutrymme, kundtjänst och hastighet. Den här typen av dolda begränsningar kan göra så att nästan alla nya kunder väljer att uppgradera till en dyrare tjänst efter någon månad eller så.
Ett billigt webbhotell bruka kosta ungefär 30-50 kr/mån. Är det billigare än så bör du vara misstänksam. Vi rekommenderar Strato som är ett billigt och väldigt bra webbhotell. Hostinger erbjuder även svenska domäner (och kan även flytta ditt domän åt dig om du köper det hos en annan registrar).
Så mycket kostar en hemsida med WordPress totalt sett
En hemsida med WordPress kostar ungefär 700-800 kr per år. Domän kostar ca. 150 kr per år. Billiga webbhotell kostar ungefär 50 kr i månaden. Men det beror givetvis på vilket webbhotell du använder och om du väljer att köpa till kompatibel programvara (“plugins”). Ska du dessutom köpa ett tema för din hemsida, då tillkommer en kostnad om ca. 500 kr.
WordPress är utmärkt att använda för att skapa exempelvis bloggar, företagshemsidor men för den som är helt oerfaren i WordPress blir resultatet i princip aldrig lika bra som om du använder en hemsidebyggare eller program för hemsidor.
Men det beror lite på hur pass stora förändringar och anpassningar du vill göra? En enkel blogg kan även nybörjare lyckas väl med att skapa i WordPress.
Så här använder du WordPress för att göra en hemsida:
- Registrera domän och skaffa webbhotell. Vi rekommenderar Strato som ett prisvärt alternativ.
- När du registrerat dig hos ett webbhotell, kan du installera WordPress. Detta gör du via ditt webbhotell. Har du valt en bra host så får du hjälp med att installera WordPress.
- Nu kan du logga in som Admin på din webbplats. WordPress kommer förkonfigurerat med ett gratistema. Vi rekommenderar dock att du köper ett tema som passar din webbplats. Temat avgör din webbplats design. Ett bra tema ger dessutom möjlighet till regelbundna uppdateringar som är viktiga för att hålla din webbplats säker och för att den ska ladda snabbt. För att köpa ett tema går du till: Utseende>Teman i panelen till vänster. Klicka på “Lägg till” välj sedan det tema som du vill använda.
- Du kan nu börja bygga din webbplats. Under menyvalet “Sidor” kan du skapa sidor som är avsedda för din webbplats. Här kan du exempelvis lägga till “Om oss”, “Kontaktsida” eller redigera din hemsida. Vill du däremot skapa en blogg i WordPress. Då går du till “Inlägg”. Inlägg skiljer sig från vanliga sidor då de per automatik organiseras i kronologisk ordning. Ditt senaste inlägg hamnar högst upp för dina besökare och läsare vilket är en standardinställning för bloggar.
- Är det så att du vill lägga till mer avancerade designelement på din webbplats som du skapat med WordPress, då kan du använda plugins som tagits fram för att underlätta design och anpassningar. Numera kommer WordPress med ett editeringsverktyg som heter Gutenberg.
Gutenberg är bra att använda eftersom att Gutenberg inte slöar ner din webbplats i någon större utsträckning. Men det finns även en hel del andra alternativ på marknaden för att underlätta design. Elementor och Beaver Builder är exempel på plugins som du kan installera för att få tillgång till mer spektakulära designelement och “drag-och-släpp”.
Tips! Du vet väl att du kan kan beställa en färdig hemsida skapad i WordPress direkt från WordPress.com. Läs mer om ”WordPress.com Express” priser och vad som ingår här!
Är det verkligen så enkelt? Nja, du kommer att behöva investera en hel del tid för att bekanta dig med WordPress. Din första hemsida som du skapar i WordPress blir förmodligen inte så bra vad det gäller exempelvis design, laddtider, struktur och funktionalitet men du lär dig oerhört mycket på att bygga en hemsida med WordPress.
Vill du få ett bättre resultat och komma igång snabbare? Välj då en hemsidebyggare (SaaS). Vi rekommenderar Webnode men det finns flera hemsidebyggare som är bra för Sverige.
Sammanfattning
- WordPress är ett CMS (Content Management System) för att göra hemsidor, bloggar och webbutiker.
- WordPress kan användas gratis (wordpress.org) men du behöver ett domän och ett webbhotell för att använda systemet.
- Olika webbhotell är bra för olika webbplatser. Ska du exempelvis bygga en webshop i WordPress, då bör du skaffa ett något dyrare webbhotell som ger hög kvalitet avseende laddtider och säkerhet. En webshop är en mer komplex webbplats än exempelvis en enkel blogg. Du bör undvika budget-tjänster för att exempelvis produktsidor ska ladda snabbt i din webshop och för att du ska kunna använda de bildfiler och program som krävs för att skapa en professionell webshop.
- Vi rekommenderar Strato som det mest prisvärda webbhotellet för att driva en webshop med WordPress.
- För att skapa en webshop i WordPress, krävs att du använder en kompatibel e-handelsapplikation med WordPress. De bästa tjänsterna på marknaden är WooCommerce och Ecwid.
- Vill du istället använda WordPress för en hemsida eller blogg? Då kan du välja ett billigare och enklare webbhotell. Räkna med att betala ca. 50 kr i månaden för ett billigt webbhotell. Vi rekommenderar SiteGround (har ej svenska domän men bra) eller Hostinger (Lite billigare och kan registrera svenska domäner).
- Vi rekommenderar även att du köper ett tema (designmall). Det finns förvisso flera teman som är gratis men genom att köpa ett tema får du tillgång till en bättre tjänst och regelbundna uppdateringar.
- Glöm inte att även om WordPress är väldigt bra är det inte rekommenderat för den som vill komma igång snabbt. Räkna inte med att få ett perfekt resultat med WordPress första gången du bygger en webbplats. Vill du få en snygg design och komma igång snabbare då bör du överväga att använda ett hemsideprogram (Saas). Här kan du läsa mer om de bästa program och system som finns för att bygga hemsida.