OpenCart för svenska e-handlare – Så funkar det!

Webbredaktör
Av: Webbredaktör
Senaste uppdaterat:

OpenCart är ytterligare en e-handelsplattform inom segmentet “Open source”. Användare kan ladda ned och använda Opencart helt gratis. Precis som med WooCommerce behöver användare betala för exempelvis professionell support, tema, funktionalitet och webbhotell. Men själva systemet kan användas helt kostnadsfritt.

Eftersom att användare får mer frihet med Opencart än exempelvis Shopify och andra plattformar inoms SaaS, krävs en något högre teknisk kompetensnivå för att använda systemet.

Så fungerar Opencart

Vi rekommenderar därför inte i första hand Opencart som det bästa systemet för helt oerfarna användare. Det beror inte på att plattformen i sig är svårare att nyttja än övriga system på marknaden. Men e-handelsplattformar inom SaaS är helt enkelt mer användarvänliga än Open source.

Opencarts system är modernt och kommer med en adminpanel som på många vis påminner om de enklare SaaS-lösningar som finns att tillgå på marknaden. Men eftersom att kundtjänst inte ingår och eftersom att användare på egen hand förväntas skaffa webbhotell kan Openart upplevas som mer krångligt.

För den som är något mer erfaren av att bygga webbplatser eller som kanske till och med redan skapat en webbutik tidigare kan dock Opencart vara ett fantastiskt alternativ!

Som användare får man dessutom tillgång till Opencarts community som innehåller mer än halv miljon ärenden. Det innebär användare i många fall går att söka upp lösningar på problem som de upplever.

Pris från:
Gratis
Prismodell:
Modulbaserad Abonnemang Licens Offertbaserad
Kan testast gratis:
Lämpar sig för B2B/B2C:
B2B B2C B2X
Lämpar sig för typ av företag:
S M L
Erbjuder egen appmarknad:
Erbjuder kundtjänst:
Software & Systemlösning:
SaaS Open Source

Så fungerar Opencart

OpenCart är ett CMS för e-handel. Systemet kan installeras och användas med i princip alla webbhotell som har stöd för PHP och MySQL. Efter att Opencart har laddats ned och installerats kan användare börja skapa sin webbutik med plattformen.

Open cart erbjuder en standardlösning som out-of-the-box ger användare ett mer avancerat funktionsstöd än flera av de plattformar på marknaden. Till skillnad från flera alternativ på marknaden som inte sällan kostar tusentals kronor i månaden att använda, kan Opencart användas gratis.

OpenCart är ett CMS för e-handel

Systemet passar framförallt användare som har behov av att sälja via B2B eller som söker en anpassningsbar lösning för försäljning på olika marknader. Att Opencart används av företag verksamma inom B2B kan förklaras med att plattformen ger dess användare hög grad av flexibilitet.

För det först tillhandahåller Opencart inbyggd funktionalitet som möjliggör försäljning i olika butiker med anpassade storefronts och design. Användare kan på så vis erbjuda en unik kundupplevelse för respektive webbutik men hantera administrationen av dessa centralt på ett och samma ställe.

I Opencrats inbyggda funktionalitet får användare tillgång till mer funktionsstöd än jämförbara plattformar på marknaden. Exempelvis kommer Opencart med avancerad funktionalitet inbyggt för att hantera partnerprogram (“affiliate marketing”), schemaläggningsbara rabatter, omdömen, stöd för försäljning av digitala produkter, kundklubb, back-up-funktionalitet och mycket, mycket mer.

De flesta övriga e-handelsplattformar som förekommer på marknaden kan i vissa fall hantera denna typ av funktionalitet men i de allra flesta fall måste denna typ av funktionalitet köpas till separat.

Opencart tillhandahåller inbyggd funktionalitet för försäljning mellan butiker

Trots att det finns ett generöst utbud av inbyggd funktionalitet i Opencart kan användare dra nytta av OpenCart Marketplace som erbjuder drygt 13.000 kompatibla applikationer. Applikationer som finns tillgängliga i OpenCart Marketplace är exempelvis teman, betallösningar, marknadsföringsmodeller och säljlösningar.

Opencart ger användare bättre funktionsstöd och flexibilitet än i princip någon annan plattform på marknaden. Trots att OpenCart utgör sitt egna CMS (Content Management System), går det även att installera och dra nytta av OpenCarts plattform med övriga CMS. OpenCart erbjuder exempelvis ett tillägg som kan användas för att bedriva e-handel med WordPress.

Eftersom att OpenCart kan erbjuda ett stort utbud av moduler kan användare på den svenska marknaden komma åt och nyttja flera väletablerade tredjepartslösningar, avsedda för den svenska marknaden. OpenCart erbjuder exempelvis kompatibilitet med Klarna, Payson, Swish och flera andra populära e-handelstjänster för Sverige.