Prestashop för e-handlare i Sverige, så fungerar det!

Webbredaktör
Av: Webbredaktör
Senaste uppdaterat:

Prestashop är ytterligare en e-handelslösning inom Open source. Det innebär att användare har tillgång till programmets källkod och kan ladda ned, använda och göra ändringar i koden så som de vill. Det finns flera övriga system på marknaden inom Open source. Några system som vi analyserat är exempelvis osCommerce, WooCommerce, Magento och Opencart. System som typiskt passar e-handelsföretag med behov av att göra större anpassningar och integrationer med exempelvis befintliga system (ERP, PIM, Ekonomi etc.)

Open source är generellt sett alltså inte det bästa alternativet för exempelvis entreprenörer som vill starta en egen webshop med en liten budget och startups som söker en helhetslösning. Här kan det vara bättre med en SaaS-tjänst som tillhandahåller allt som behövs, inklusive hosting och kundtjänst.

Så fungerar Prestashop

Prestashop anses dock vara ett av världens bästa system för e-handel inom Open source där användare på egen hand hostar sin webbplats.

Prestashop är väletablerat på den internationella marknaden för e-handelsmarknaden och finns översatt till 65 olika språk, därav svenska. Eftersom att systemet är så pass internationellt väletablerat med fler än 300.000 aktiva webbutiker i världen har det utvecklats ett stort utbud av addons (+ 3000 tredjepatsmoduler) som är tillgängliga för Prestashops användare.

Prestashops användare får dessutom tillgång till ett större utbud av inbyggd funktionalitet än de flesta övriga e-handelslösningar som förekommer på marknaden. Användare kan i princip använda drygt 300 inbyggda funktioner för exempelvis frakt, betalning, sälj och marknadsföring helt gratis.

Pris från:
Gratis
Prismodell:
Modulbaserad Abonnemang Licens Offertbaserad
Kan testast gratis:
Lämpar sig för B2B/B2C:
B2B B2C B2X
Lämpar sig för typ av företag:
S M L
Erbjuder egen appmarknad:
Erbjuder kundtjänst:
Software & Systemlösning:
SaaS Open Source
utveckla din handel online

Vad ingår i Prestashops lösning

 1. Användarvänlighet i fokus
  Prestashop som använder öppen källkod är generellt sett inte lika enkelt att komma igång med som med system inom SaaS. Det innebär att oerfarna användare som använder Prestashop kan räkna med en längre startsträcka för att komma igång med sin e-handel. Domän ska köpas, DNS-inställningar ska ändras dessutom behövs webbhotell, tema etc.

  När väl själva uppsättningen är färdig och webbutiken ska börjas designas, är Prestashop inte nödvändigtvis mer komplicerat att använda en något annat CMS på marknaden. Vi rekommenderar användare att i ett första steg testa Prestashops demoshop innan man bestämmer dig för att använda plattformen.

  Demobutiken gör det möjligt att få en känsla för Prestashops front- och backend läge. Användare kan visualisera en webbutik i responsivt läge och få en god förståelse för hur webbutiker byggda med Prestashop kan administreras.
 2. Tema
  Prestashop tillhandahåller drygt 2000 teman! Dessa kan laddas ned och hämtas direkt via Prestashops butik för addons. Det finns mängder av gratis- och betalteman. Teman som inte är gratis kostar vanligen mellan 60-300 USD. Användare kan dessutom köpa kompatibla teman från externa temautvecklare.
 3. Svenska addons och betallösningar
  Utöver ett tema som avgörs själva layouten i din webshop, kommer du att behöva systemstöd för exempelvis frakt, betalning eller för att kunna koppla på övriga sälj- och marknadsföringskanaler (Facebook, Amazon, Google Shopping etc.)

  Prestashop är tillsamman med exempelvis Shopify och WooCommerce bland de bästa internationella e-handelsplattformar på marknaden som finns att tillgå när det kommer till integrationer med även tredjepartslösningar för den svenska marknaden. Med Prestashop kan användare dra nytta av mängder av populära system för den svenska marknaden.
  Hit hör exempelvis:
  • Fortnox
  • Klarna
  • Zettle By PayPal
  • Sharespine
  • Swish
 4. Byggare
  Prestashop kommer med inbyggd redigeringsprogram och är inte svårare att använda än flera av de mest användarvänliga e-handelsplattformar och CMS som finns på marknaden.
 5. Internationellt gångbar
  När du installerat Prestashop kan du logga in som admin för att sätta upp moms, språk, valuta och andra lokala inställningar som behövs anpassas för din webbutik i Sverige eller övriga marknader. Inställningar som avser språk och region hittar du under menyvalet “International” i din admin-panel.

  I övrigt är Prestashop en plattform som är väl anpassat för e-handlare på den svenska marknaden.
 6. Rich Snippet
  Sökmotoroptimering (SEO) kan vara en mardröm för e-handlare som använder ett system som helt enkelt inte är uppsatt för att underlätta sökoptimerandet av produktsidor. Prestashop ger användare tillgång till addons som strukturerar data på ett sätt som på ett fördelaktigt vis möjliggör Rich snippets i Googles skömotor. (Läs mer om Rich snippets här.)