För och nackdelar med Webnode – Se vårt omdöme!

Webbredaktör
Av: Webbredaktör
Senaste uppdaterat:

Webnode är ett väletablerat system på den svenska marknaden för användare som vill skapa framförallt hemsidor och bloggar. Tjänsten är enkel att använda och förhållandevis billig. Dessutom kan användare på den svenska marknaden registrera svenska toppdomän direkt med Webnode. Det gör tjänsten till ett attraktivt val för nybörjare som vill köpa domän, hosting och hemsideprogram på ett och samma ställe!

Trots att Webnode anses vara en av de bästa hemsidebyggarna på den svenska marknaden är det få som känner till att Webnode även är ett e-handelssystem som gör det möjligt för användare att skapa en komplett webbshop för att driva e-handel.

Så fungerar Webnode

I det här omdömet får du mer information om Webnode-se. Vi går igenom Webnodes system och listar några av de främsta för- och nackdelarna.

Ett generellt råd som vi alltid ger i våra analyser och rekommendationer är att göra en genomgående behovsanalys innan man väljer plattform. Olika system på marknaden kan vara skapade för att tillgodose helt olika behov. Du har bättre förutsättningar att välja den plattform som är bäst genom att välja en tjänst som tagits fram för exempelvis din marknad, affärsmodell och produkt.

För Sverige är Webnode exempelvis ett bra alternativ för vissa användare. Här nedan går vi igenom vem vi rekommenderar systemet för och vem som vi inte rekommenderar plattformen för.

Pris från:
29kr/mån
Prismodell:
Modulbaserad Abonnemang Licens Offertbaserad
Kan testast gratis:
Lämpar sig för B2B/B2C:
B2B B2C B2X
Lämpar sig för typ av företag:
S M L
Erbjuder egen appmarknad:
Erbjuder kundtjänst:
Software & Systemlösning:
SaaS Open Source

Så fungerar Webnode för Sverige

Webnode är en webbplatsbyggare med integrerat e-handelssystem som främst är avsett för nybörjare. Webnode kan på många vis jämföras med exempelvis Jimdo, Weebly, Yola och möjligen även Wix och SquareSpace (Wix och SquareSpace är dock något mer avancerade vad det gäller e-handelsfunktionalitet i jämförelse).

Den här typen av plattform är enligt vår mening INTE primärt avsedda för att starta e-handel. Istället riktar man sig till nybörjare som snabbt vill komma igång med en enklare webbplats, exempelvis blogg eller företagshemsida.

Bygg på språng

Webnode och övriga hemsidebyggare i samma segment har bra basfunktionalitet vilket typiskt passar nybörjare som kanske inte har alltför höga krav på möjlighet till anpassning och skalbarhet. Webnode är med andra ord ett bra alternativ för att bygga enklare hemsidor men inte i vår mening ett bra alternativ för att bedriva framgångsrik e-handel.

För att lyckas med e-handel i Sverige krävs att du har möjlighet att använda dig av tredjepartslösningar som är populära på din marknad. Det kan handla om betallösningar för e-handel (exempelvis Klarna, Swish och direktbetalningar som kan autentiseras med digitalt id etc.) Tredjepartslösningar kan även vara system som gör det möjligt för dina kunder att boka frakt i din webshop eller för att exempelvis hantera skatt och moms på ett smidigt sätt på de marknader där ditt företag är verksamt.

Ett generellt tips för startups inom e-handel, är därför att välja en plattform som ger möjlighet till att dra nytta av ett stort utbud av integrerade tredjepartslösningar som typiskt används av e-handlare på din marknad.

Webnode ger inte användare tillgång till en app-butik. Det går förvisso att köpa program (så kallade “plugins”) hos fristående utvecklare. Men det kan vara riskfyllt att installera program som inte tillhandahålls direkt av Webnode.

Program som tagits fram av Webnode själva är enkla att använda och kan installeras direkt via Webnodes användarpanel. Det finns ett bra utbud av program som räcker gott och väl för att bygga personliga hemsidor, bloggar eller företagswebbplatser.

Ska du däremot skapa en webbutik? Då rekommenderar vi att du väljer en e-handelsplattform som ger dig tillgång till en appmarknad (där du vid behov kommer åt ett stort utbud av funktionalitet). Du bör även välja ett system som är populärt på den eller de marknader som du är verksam. Här kan du läsa mer om de bästa e-handelsplattformarna för Sverige.

För- och nackdelar baserat på behov

För att bygga enkla hemsidor är Webnode ett bra alternativ. Systemet ligger bra till i pris, användarvänlighet och design. Dessutom är tjänsten väletablerad på den svenska marknaden. Det innebär att användare exempelvis kan köpa svenska domän direkt av Webnode.

användarvänlighet och design

Fördelar:

 • Prisvärt
 • Användarvänlighet i topp
 • Design i topp (stort utbud av snygga teman)
 • Bra utbud av funktionalitet (men utan tillgång till appmarknad, se nedan.)
 • Kan testas gratis (utan förpliktelser). Läs mer om Webnode och testa gratis här.

Nackdelar:

 • Inte ett bra alternativ för svenska e-handlare (saknas exempelvis integrationer med flera betallösningar och tredjepartsfunktioner som är populära på den svenska marknaden.
 • Erbjuder ingen app marknad.

Så mycket kostar det att använda Webnode

Du kan skapa en hemsida helt gratis med Webnode men bör alltid räkna med att betala för att kunna ansluta ett eget domän. Gratisversioner som erbjuds av hemsidebyggare är i princip uteslutande avsedda för att användare i lugn och ro ska ha möjlighet att testa systemen.

Du kommer dock med stor sannolikhet att vilja ansluta ett eget domän. Webnode erbjuder flera olika prisplaner, där det billigaste alternativet är tjänstepaketet “Limited” som kostar 29 kr/månad.

e-handelsplaner

Limited ger dig möjlighet att ansluta ett domän och skapa en enklare hemsida. Det är alltså en bra nybörjarplan men räkna med att behöva betala mer för en mer avancerad hemsida.

Ska du däremot skapa en webshop med Webnode, så kommer du att behöva betala för ett av premiumpaketen som är avsedda för att starta webshop. Det finns tre tjänstepaket för e-handel:

 • Standard: kostar 98 kr/mån
 • Pro: Kostar 164 kr/mån
 • Business: Kostar 239 kr/mån

Det är med andra ord billigare att använda Webnode för att skapa hemsidor än för e-handel. Ska du starta e-handel anser vi att det finns bättre alternativ både i pris och funktionalitet än Webnode. Är du däremot ute efter att bygga en hemsida, då är Webnode et av de bästa alternativen både vad det gäller pris och användarvänlighet!

Sammanfattning

 • Webnode är ett av de bästa alternativen som finns i Sverige för att bygga snygga webbplatser när det gäller webbplatsbyggare (SaaS). Tjänsten kan du testa helt gratis, dessutom kan du registrera .se-domän direkt hos Webnode.
 • Webnode ligger i topp när det gäller användarvänlighet. Du får allt serverat på ett och samma ställe (domän, webbhotell, funktioner, teman, kundservice och garanti). Det går snabbt att bygga en webbplats som ger ett professionellt intryck med Webnode.
 • Du kan testa Webnode gratis och läsa mer här. Är du ute efter att bygga en egen webshop rekommenderar vi även att du läser vår artikel om Shopify för Sverige här!
 • Vi anser dock INTE att Webnode är det bästa alternativet för e-handel. Webnodes tjänstepaket för e-handel är inte särskilt billiga. Dessutom får du inte tillgång till flera tredjepartslösningar som du med stor sannolikhet har behov av om du planerar att sälja på den svenska marknaden