Jimdo, en okänd webbplatsbyggare bland svenska användare

Webbredaktör
Av: Webbredaktör
Senaste uppdaterat:

Jimdo är en webbplatsbyggare (“hemsidebyggare”) som är förhållandevis okänd på den svenska marknaden. Tjänsten kan på många vis jämföras med andra, internationella webbplatsbyggare på marknaden som främst riktar sig till nybörjare. Hit hör exempelvis Webnode, Yola, Wix med fler.

Konceptet som Jimdo erbjuder är därav ingalunda unikt. Nyregistrerade användare kan testa systemet gratis genom att skapa en hemsida med subdomän till Jimdo. Men räkna med att behöva betala för din webbplats för att ansluta eller registrera ditt egna domän.

Så fungerar Jimdo

Jimdo kan dock inte erbjuda användare att registrera svenska domän. Av den anledningen rekommenderar vi att nybörjare istället använder ett annat hemsideprogram för att skapa hemsidor men där det går att registrera svenska domän (.se). Ett av de bästa alternativen som påminner om Jimdo och som dessutom erbjuder svenska domän är Webnode.

Pris från:
$9/mån
Prismodell:
Modulbaserad Abonnemang Licens Offertbaserad
Kan testast gratis:
Lämpar sig för B2B/B2C:
B2B B2C B2X
Lämpar sig för typ av företag:
S M L
Erbjuder egen appmarknad:
Erbjuder kundtjänst:
Software & Systemlösning:
SaaS Open Source

Det är värt att påpeka att Jimdo i första hand är ett alternativ som enligt vår mening bör användas av småföretagare, startups eller bloggare. Jimdo är enligt vår analys inte den bästa hemsidebyggaren för stora och mer komplicerade webbplatser.

Även för den som är ute efter att starta en egen webshop bör ta sig en tankeställare. På vilka marknader avser du att sälja? Jimdo är exempelvis inte integrerat med Klarna eller Swish och flera av de mest populära e-handelsfunktioner bland handlare på den svenska marknaden är inte kompatibla med Jimdo.

Jimdo är förvisso en Europeiskt plattform som är baserad i Tyskland (Hamburg) men flera av de mer internationellt etablerade plattformarna som finns på marknaden har lyckats bättre med att samarbeta med tredjepartstjänster som är väl använda bland e-handlare i Sverige. Den främsta internationella e-handelsplattformen på den svenska marknaden är Shopify.

Shopify ger inte enbart möjlighet till att dra nytta av internationella marknadsplatser, sälj- och marknadsföringskanaler. Shopify är dessutom integrerat med mängder av svenskutvecklade system för exempelvis frakt, bokföring och checkout.

Sammanfattning

  • Jimdo är en tysk webbplatsbyggare som är förhållandevis liten på den svenska marknaden. Jimdo erbjuder i dagsläget inte möjlighet att registrera svenska domän (.se).
  • Vi anser att Jimdo är ett bra alternativ för den som avser skapa en enklare webbplats (blogg eller hemsida). Vi anser dock att det är enklare för nybörjare att registrera sitt domän hos samma tjänst där de skapar sin webbplats. Av den anledningen är det i många fall bättre att välja en hemsidebyggare som erbjduer användare att registrera svenska domän. Vi rekommenderar i första hand Webnode, som du kan läsa mer om här.
  • Du kan givetvis även registrera ditt domän hos annan registrar och därefter flytta domänet till Jimdo.
  • När det kommer till Jimdos funktionalitet för e-handel anser vi att det finns bättre e-handelsplattformar för den svenska marknaden. Det beror på att Jimdo inte kan erbjuda särskilt många integrationer med tredjepartstjäntser som utvecklats för svenska e-handlare.