WIX, en plattform för att skapa både webshop eller hemsida

Webbredaktör
Av: Webbredaktör
Senaste uppdaterat:

WIX är inte enbart en av de mest populära plattformarna för att bygga hemsidor eller webbutiker i Sverige. Med över 200 miljoner registrerade användare i 190 länder, anses WIX vara en av världens mest använda webbplatsbyggare inom SaaS-segmentet (Service as a Software).

Att WIX än idag är en internationell favorit på marknaden för webbplatsbyggare bland både företag och privatpersoner är intressant eftersom att plattformen funnits på marknaden ända sedan 2006. Trots att det numera finns mängder av alternativa plattformar på marknaden som på många vis är mer moderna än WIX; rankas WIX än idag som en av de bästa plattformarna på marknaden.

Så fungerar WIX

I den här analysen går vi igenom WIX. Analysen riktar sig till både för den som vill starta webshop men även för användare som söker en enkel plattform för att skapa hemsida. WIX är nämligen en av få plattformar som lyckats nischa sig som ett bra alternativ bland e-handelsplattformar likväl som en av de mest populära hemsidebyggare som förekommer på marknaden.

Precis som flera övriga plattformar på marknaden inom SaaS, kan du testa WIX helt gratis. Vi rekommenderar dock att du först definierar dina behov och bildar dig en uppfattning om vilken plattform som är bäst för just dina behov, innan du bestämmer vilken plattform som du vill testa.

Pris från:
$16/mån
Prismodell:
Modulbaserad Abonnemang Licens Offertbaserad
Kan testast gratis:
Lämpar sig för B2B/B2C:
B2B B2C B2X
Lämpar sig för typ av företag:
S M L
Erbjuder egen appmarknad:
Erbjuder kundtjänst:
Software & Systemlösning:
SaaS Open Source

Bäst för att bygga hemsidor eller webshopar?

Som vi redan nämnt riktar sig Wix till en relativt bred skara användare. Företag och privatpersoner kan använda Wix för att bygga allt från enklare personliga hemsidor, företagshemsidor och bloggar till mer avancerade webbplatser.

Systemet används även i minst lika stor utsträckning av företag för att skapa exempelvis webbutiker eller kommersiella hemsidor såsom restaurang- och företagshemsidor. Utöver Wixs webbplatsbyggare erbjuder systemet en stort utbud av kringtjänster.

nätbutiker eller kommersiella webbplatser

WIX logo maker kan exempelvis användas för att skapa enka loggor. Andra populära verktyg som Wix erbjuder är exempelvis WIX video maker, WIXs bildoptimeringsprogram eller WIXs faktureringsverktyg.

WIX är enligt oss en tjänst som främst passar startups och enskilda entreprenörer eller små företag och firmor eller kanske föreningar. För större företag är det vanligen bättre att använda ett mer avancerat system.

För större företag som söker en plattform för att skapa en kommersiell företagshemsida, kan exemplevis WordPress, vara ett bra alternativ. På motsvarande sätt kan det finnas mer avancerade e-handelssystem som lämpar sig bättre för riktigt stora e-handelsföretag.

Övriga internationella plattformar inom det här segmentet, som dels passar för enskilda entreprenörer, privatpersoner och startups och som dessutom riktar sig till en bredare målgrupp är exempelvis Webnode och Squarespace.

WIX passar med andra ord utmärkt för svenska företag och privatpersoner som exempelvis vill bygga en enklare webshop eller hemsida med ett användarvänligt system som ger ett professionellt resultat.

En stor fördel med att använda en internationell plattform såsom Wix, är att plattformen är kompatibel med drygt 250 appar som plattformens användare vid behov kan köpa i Wix App store.

Wix erbjuder även ett stort utbud av templates, så kalla de teman. Det viktigt att notera att trots att Wix erbjuder ett visst utbud av gratis templates, så krävs det att nya användare registrera sig för en av Wixs betaltjänster för att låsa upp Wix premium templates.

Vi anser generellt sett att Wix är ett bra alternativ för att bygga enklare hemsidor. Systemet är enkelt atta använda, prisvärt och ger användare tillgång till väldigt mycket funktionalitet och designmöjligheter.

Kolla även in Webnode, som är ett populärt alternativ för hemsidor i Sverige.

Ska du däremot skape en Webshop? Då anser vi att det finns övriga alternativ som kan vara bättre på den svenska marknaden.

Inte minst Shopify som är en av de internationellt erkända plattformar som numera även är bland de mest populära SaaS-tjänster för e-handel på den svenska marknaden inom B2C.

Fördelen med Shopify är att plattformen är mer etablerade på den svenska marknaden för e-handel än Wix. Det innebär att användare kommer åt mer tredjepartsfunktionalitet som är anpassat för Sverige med Shopify. Det kan röra sig om frakt- och logistiktjänster eller betallösningar som är populära på den svenska marknaden.

Även om Shopify, generellt sett kan erbjuda integrationer med fler tredjepartslösningar för den svenska marknaden (Fortnox, Prime Penguin, Voitto, BudBee m.fl.) har även Wix en bra uppsättning med funktionsstöd som passar den svenska marknaden. Exempelvis kan betaltjänsten Klarna användas med Wix webshop.

Pris och avgifter för att använda plattformen

Det finns inga plattformar på marknaden som är helt gratis. Räkna alltid med att behöva betala för att bygga en hemsida, webshop eller annan webbplats. Däremot finns det vissa plattformar som är billigare än andra på marknaden.

Att bygga en hemsida med Wix kostar inte mer än ca. 45 kr i månaden med det billigaste abonnemanget, “Connect Domain”.

komplett paket lämpligt för att bygga seriösa webbplatser

Räkna dock med att behöva betala mer för ett dyrare tjänstepaket om du exempelvis inte vill att reklam visas på din webbplats eller om du vill låsa upp mer funktionalitet eller få tillgång till något större lagringsutrymme (upp till 3 GB istället för 500 MB som med det billigaste paketet.) Generellt sett rekommenderar vi tjänstepaketet “Combo” för 130 kr per månad. “Combo” är ett mer komplett tjänstepaket som lämpar sig för att bygga mer seriösa webbplatser.

Ska du däremot bygga en webshop med Wix, då krävs ett dyrare abonnemang. Webbutiker kräver generellt sett exempelvis bättre laddtider, lagringsutrymme än en enklare hemsidor. Dessutom behövs det mer avancerad funktionalitet, betallösningar, admin- och rapportverktyg för att bedriva framgångsrik e-handel.

Det billigaste tjänstepaketet för att kunna ta emot betalningar på din webbplats är “Business basic” som kostar ungefär 300 kr i månaden (27$/mån) men för att kunna hantera fler valutor och för att exempelvis få tillgång till något mer lagringsutrymme, vilket lite större webbutiker i många fall kräver, kan du räkna med att behöva uppgradera till ett av de dyrare abonnemangen “Business Unlimited” eller “Business VIP”.

TjänstepaketPris per månadBeskrivning
Free$0 / månGratistjänst för att komma igång och testa Wix utan en egen domän (.se eller .com)
Connect domain$5 / månFör att ansluta ett eget toppdomän. (Annonser och reklam visas på webbplatsen.)
Combo$16 / månEtt tjänstepaket för att skapa en enklare men fullgod webbplats.
Unlimited$22 / månPassar för att skapa något mer avancerade webbplatser och företagshemsidor.
VIP$45 / månStörre hemsidor med stora volymer dagliga besökare.
Business Basic$27 / månFör att kunna hantera och ta emot betalningar på din webbplats.
Business Unlimited$32 / månEn fullgod webshop för att exempelvis hantera betalningar i olika valutor.
Business VIP$59 / månFör större webbutiker och expansiva företag
*Priserna kan ha uppdaterats eller ändrats. Se Wix dagsaktuella priser här.

För vem rekommenderar vi plattformen?

Wix är enligt vår mening en plattform som är bra för nybörjare men som samtidigt ger relativt goda möjligheter till skalbarhet. Att plattformen ger goda möjligheter till expansion kan förklaras med att Wix är så pass väl etablerad internationellt.

Användare kan av den anledningen räkna med att få tillgång till ett brett utbud av tredjepartstjänster på olika marknader. Det finns även många företag och utvecklare som erbjuder sina tjänster till användare av Wix plattform. Det innebär att det är enkelt att söka professionell hjälp för att exempelvis göra mer avancerade anpassningar och integrationer i Wix.

Wix-plattformen ger goda möjligheter för webbexpansion

Wix är enligt vår mening en bra plattform för användare som inte har alltför specifika behov. Wix täcker ju in i princip alla de vanligaste behoven från e-handel till bloggar och personliga hemsidor. Wix är förmodligen tillsammans med Webnode och ett par övriga SaaS-tjänster bland de bästa system som finns på den svenska marknaden för företagshemsidor,, bloggar och personliga hemsidor.

För e-handlare däremot kan det finnas alternativa platforma på marknaden som är skapade för att tillgodose mer specifika behov. Vill du exempelvis sälja digitala produkter eller fokusera på e-handel inom B2B? Det bästa e-handelssystemet på marknaden är vanligen det system som är bäst lämpat för en viss typ av behov.

Sammanfattning

  • Wix är en stor platform internationellt och även ett populärt alternativ på den svenska marknaden. Plattformen är inte enbart avsedd för e-handel, utan är kanske mer känd som en av de bättre lösningar som finns för att skapa enklare bloggar, företagshemsidor och privata hemsidor.
  • När det kommer till e-handel påminner Wix på många vis om Squarespace och Shopify. Dessa system är alla internationellt etablerade inom SaaS. Squarespace är dock relativt små på den svenska marknaden medan Shopify är desto mer etablerade i Sverige.
  • Wix erbjuder en appmarknad och en vissa integrationer med tredjepartstjänster som är vanligt förekommande på den svenska marknaden. Hit hör exempelvis Klarna som är Sveriges mest populära betallösning inom e-handel B2C.
  • För den som avser att skapa en webshop med Wix rekommenderar vi att i första hand definiera dina behov. Det finns många alternativ på marknaden, inte minst inom SaaS. Generllt sett anses Shopify vara den bästa plattformen för e-handel inom segmentet SaaS
  • Wix ligger bra till när det kommer till design. Det finns många väldesignade templates att välja på. Observera att vissa templates inte går att använda som gratisanvändare.
  • Ny användare kan även testa Wix gratis för att få en uppfattning om hur plattformen fungerar. (Räkna dock med att du kommer att behöva betala om du väljer att använda WIX för sin webbplats. Gratistjänsten är avsedd för att nya användare ska kunna testa systemet