Är Weebly bra för att göra hemsida, blogg och SEO?

Webbredaktör
Av: Webbredaktör
Senaste uppdaterat:

Weebly är en internationellt stor webbplatsbyggare med integrerat system för e-handel som erbjuder en komplett SaaS-tjänst. Weeblys systemstöd kan användas för att skapa allt från en liten hemsida eller blogg till en mer komplex webbplats eller webbutik. Trots att Weebly enligt dem själva hostar mer än 50 miljoner webbplatser runt om i världen, är Weebly en relativt okänd plattform på den svenska marknaden.

Det här är en review som är avsedd för framförallt startups som vill starta e-handel i Sverige. Men eftersom att Weebly, i likhet med exempelvis Wix, Squarespace, Jimdo och Yola används i minst lika stor utsträckning av företag och privatpersoner som vill bygga även bloggar och hemsidor, gör vi en genomlysning av plattformen i dess helhet.

Så fungerar Shopify

Är du intresserad av att skapa en hemsida med Weebly eller någon annan plattform så fortsätt läs! Du bör även läsa vår artikel och omdöme om Webnode som är en av de mest populära och bästa hemsidebyggarna på den svenska marknaden. Webnode påminner på många vis om Weebly och är en europeisk motsvarighet till Weebly.

Är du däremot ute efter en e-handelsplattform så rekommenderar vi att du hoppar direkt till de bästa e-handelsplattformarna för Sverige. Weebly har förvisso ett bra systemstöd även för e-handel men det saknas en del funktioner som du med stor sannolikhet har behov av om du avser att sälja på den svenska marknaden.

Weebly är däremot ett utmärkt alternativ för den amerikanska marknaden och ligger i topp när det gäller allt från design till laddtider i jämförelse med amerikanska plattformar inom motsvarande segment.

Pris från:
$5/mån
Prismodell:
Modulbaserad Abonnemang Licens Offertbaserad
Kan testast gratis:
Lämpar sig för B2B/B2C:
B2B B2C B2X
Lämpar sig för typ av företag:
S M L
Erbjuder egen appmarknad:
Erbjuder kundtjänst:
Software & Systemlösning:
SaaS Open Source

Så tycker vi om Weebly för hemsida, blogg och e-handel

Weebly är en hemsidebyggare inom SaaS (Service as a Software) som erbjuder tjänstepaket för såväl företag som för studenter och privatpersoner. Systemet riktar sig till den som söker en billig och användarvänlig hemsidebyggare för att skapa enkla hemsidor men även för användare som har behov av ett mer komplext system för exempelvis e-handel.

Weeblys hemsidebyggare är en av de bästa tjänster som finns idag på den svenska marknaden när det kommer till exempelvis funktionalitet, design och presetanda. Men Weebly är i dagsläget inte särskilt väletablerade på den svenska marknaden. Det är viktigt att förstå att Weebly däremot inte erbjduer funktionalitet som är anpassad för svensk e-handel.

användarvänlig webbplatsbyggare

Avser du däremot att bygga en enklare hemsida eller blogg?

Weebly är ett bra alternativ för bloggar och hemsidor. Vi rekommenderar dock i första hand Webnode som är en mer välkänd hemsidebyggare i Sverige. Webnode är något billigare än Weebly och du kan även registrera svenska domäner (.se) med Webnode direkt.

En fördel med Weebly är dock att de tillhandahåller en marknadsplats för appar (“App Center”). Det innebär att Weebly ger bra förutsättningar för användare att hitta kompatibla tredjepartstjänster vid behov. Dessa tjänster är dock främst internationella tjänster som är etablerade på den amerikanska marknaden och inte nödvändigtvis tjänster som används på den svenska marknaden.

När det kommer till e-handel anses dock Weebly vara ett bättre alternativ än exempelvis Webnode. Utifrån ett e-handelsperspektiv, bör Weebly istället jämföras med exempelvis Wix eller Squarespace som är andra riktigt stora plattformar med starkt systemstöd för både e-handel och enklare hemsidor.

Alla dessa plattformar är internationellt väletablerade och erbjuder ett stort utbud av appar men eftersom att svenska e-handlare vanligen har behov av just svenska tredjepartstjänster (för att exempelvis sköta frakt, ta emot betalningar och bokföring); rekommenderar vi att du definierar din marknad väl innan du väljer plattform.

Värt att nämna är dock att Weebly är ett bra alternativ när det kommer till SEO (Search Engine Optimization). Användare kan exempelvis uppdatera och optimera SEO-titlar, rubriker och metabeskrivningar som är viktiga element för att lyckas med SEO.

Har Weebly com funktionalitet för svenska e-handlare?

När det kommer till e-handel är det viktigt att förstå att svenska e-handlare har specifika behov. Weebly, Wix, Squarespace m. fl. är internationellt välkända system men för just e-handel är det vanligen klokt att definiera och förstå behov på den eller de marknader där du vill vara verksam.

Weebly har ett bra systemstöd för internationell e-handel, generellt sett. Men Weebly har i princip inga svenskutvecklade logistik- och fraktlösningar. Weebly erbjuder heller inga integrationer med svenskutvecklade betallösningar (Swish, Klarna, Svenska bankers system för direktbetalningar). Utöver detta, är plattformen exempelvis inte kompatibelt med Fortnox, Dooer eller andra populära bokföringssystem på den svenska marknaden.

bra systemstöd för internationell e-handel

Det går förstås att använda Weebly för att bedriva e-handel med Weeblys övriga lösningar för exempelvis frakt, bokföring, skatt och moms etc. som är kompatibla med Weebly.

Men, ett generellt tips till svenska e-handelsföretag och startups, är att använda ett internationellt erkänt e-handelssystem som även kan erbjuda ett starkt systemstöd avseende funktionalitet på den svenska marknaden (eller de marknader där du avser sälja).

Den bästa plattformen för e-handel avseende funktionalitet för svenska e-handlare är Shopify. Shopify erbjuder tusentals appar för internationell e-handel och dessutom mängder med appar som är populära bland svenska e-handlare.

Sammanfattning

  • Weebly är en amerikansk plattform som kan användas för att skapa både enklare hemsidor och webbutiker. Systemet kan jämföras med exempelvis Jimdo, WIX, Yola, SquareSpace och Webnode som riktar sig till både privatpersoner och företag.
  • Weebly är förhållandevis små på den svenska marknaden. En förklaring till detta kan vara att Weebly i dagsläget INTE tillhandahåller integrationer med flera av de tredjepartslösningar som typiskt används på den svenska marknaden. Weebly är exempelvis inte kompatibelt med Swish, Klarna, Dooer, Fortnox, Budbee, Postnord, iZettle och mängder av andra e-handelstjänster.
  • Bästa SaaS-tjänsten för Sverige när det gäller funktionalitet är Shopify. Det är en internationell tjänst för e-handel som är kompatibelt med fler svenska tredjepartstjänster än övriga alternativ.
  • Ska du däremot skapa en enklare hemsida eller blogg? Då är Weebly ett fantastiskt alternativ!
  • Kolla även in Webnode, som vi anser är en av de bästa hemsidebyggarna på marknaden i både pris och kvalitet.