Är Big Cartel bra för att sälja konst på nätet i Sverige?

Webbredaktör
Av: Webbredaktör
Senaste uppdaterat:

Big Cartel är en amerikansk e-handelsplattform som är avsedd för främst artister och konstnärer som vill sälja på nätet. Big Cartel är alltså en form av enklare e-handelsplattform som inte primärt fokuserar på storskalig och internationell e-handel.

Tvärtom är Big Cartel ett alternativ för småskalig webbhandel. Plattformen tillhandahåller enkla verktyg för att kunna genomföra försäljning online och även via fysiska butiker (omnikanal).

Trots att Bigcartel inte är i närheten så stora som exempelvis Shopify, Ecwid eller BigCommerce, har plattformen sedan den startades 2005 hjälpt hundratusentals företag med att sälja på nätet.

Big Cartel är alltså plattformen som är skapad för försäljning av konst, hantverk och estetiska produkter. Men hur pass väl fungerar den här e-handelsplattformen på den svenska marknaden och vad finns det för fördelar med att använda Big Cartel framför övriga e-handelslösningar på marknaden?

Sammanfattning av artikeln:

  • Big Cartel är en bra lösning för att sälja konst online. Plattformen är billig att använda och enkel att komma igång med.
  • Big Cartel är bra för den amerikanska marknaden men vi anser inte att Big Cartel är särskilt väl anpassat för svenska konstnärer eller entreprenörer. Big Cartel är inte integrerat med exempelvis: Swish, Klarna, Fortnox, BudBee och övriga tredjepartslösningar som vi anser är nödvändiga för att sälja konst online på den svenska marknaden.
  • För att sälja konst på nätet för svenska e-handlare anses Shopify vara den bästa plattformen.

Är Big Cartel lämpligt för den svenska marknaden?

Det enkla svaret är att Big Cartel inte är ett bra alternativ för e-handel på den svenska marknaden. För det första finns det inga kompatibla svenska betallösningar. I dagsläget är Big Cartel uppsatt för att kunna användas med PayPal, Stripe och Apple Pay.

När det gäller frakt finns det i nuläget heller inga svenskutvecklade fraktlösningar som är integrerade med Big Cartel. Då andra sidan behöver småföretag i många fall ingen integrerade fraktlösning. Det går bra att genomföra försäljning direkt i webbutiken och att skicka varorna via exempelvis ett närliggande postombud. Du kan alltså använda Big Cartel utan att använda en integrerad fraktlösning.

Så fungerar Big cartel

Vi rekommenderar dock i första hand att välja en plattform som har bra systemstöd på de marknader där dina kunder finns. Det beror på att det kan vara svårt att veta vilka funktioner och tjänster som man har behov av precis i uppstarten.

När din e-handel utvecklas och då nya behov uppstår, kan det vara fördelaktigt att ha möjlighet att använda integrerade tredjepartstjänster. Big Cartel erbjuder en bra lösning för exempelvis den amerikanska marknaden.

Däremot finns det inte i dagsläget kopplingar mot flera av de tjänster som e-handelsföretag har för vana att använda på den svenska marknaden. Hit hör exempelvis Swish, Klarna, Fortnox, BudBee, Prime Penguin, Dooer och massvis av andra populära tjänster på den svenska marknaden.

Av den anledningen tycker vi att Big Cartel främst bör användas om det är så att du planerar att sälja utanför Sverige.

Fördelar med Big Cartel

De största fördelarna med att använda den här plattformen är följande:

  • Pris: Det finns få e-handelsplattformar på marknaden som är billigare än Big Cartel. Det förekommer exempelvis inga transaktionsavgifter som användare måste betala till Big Cartel. Dessutom är tjänstepaketen som Big Cartel erbjuder bland de billigaste som finns på marknaden. Du kan testa tjänsten gratis, därefter kan du sälja upp till 50 produkter för en månadskostnad om endast 9.99 USD / månad.
  • Enkelt att använda! Big Cartel är inte en plattform som satsar på att vara bäst när det gäller skalbarhet. Däremot är Big Cartel extremt enkelt och passar mindre firmor som inte har för avsikt att sälja via komplexa processer och system.
  • Design: Big Cartel är skapat för att sälja konst och produkter som fokuserar på rent estetiska mervärden. Det finns 18 olika responsiva teman att välja på. Alla teman är i princip avsedda för olika typer av hantverk.

Är det så att du väll sälja konst på nätet och letar efter en SaaS-tjänst för Sverige? Det finns flera plattformar som har en bra uppsättning funktionsstöd även för den svenska marknaden (fraktsystem, betallösningar, bokföring och hantering av moms).

Vi rekommenderar exempelvis Shopify som förvisso är något dyrare än Big Cartel men som ligger i topp när det gäller både användarvänlighet och design.

Pris från:
$9.99/mån
Prismodell:
Modulbaserad Abonnemang Licens Offertbaserad
Kan testast gratis:
Lämpar sig för B2B/B2C:
B2B B2C B2X
Lämpar sig för typ av företag:
S M L
Erbjuder egen appmarknad:
Erbjuder kundtjänst:
Software & Systemlösning:
SaaS Open Source