Så skapar du en egen hemsida med bästa hemsideprogram

Webbredaktör
Av: Webbredaktör
Senaste uppdaterat:

Att skapa en hemsida är precis som att starta en egen webshop. Du kan antingen använda ett hemsideprogram inom “SaaS” som ger användare allt de behöver (inklusive hosting och kundtjänst). SaaS-system är de tjänster som är absolut enklast att använda för nybörjare som snabbt vill bygga en hemsida med ett professionellt resultat.

Det svårare sättet för att göra en egen hemsida är att använda ett fristående CMS (Content Management System). Dessa går i många fall att nyttja gratis men de är betydligt knepigare att använda, dessutom tillkommer kostnader för exempelvis domän, hosting, tema etc. Det absolut största CMS som förekommer på marknaden som tillämpar öppen källkod är WordPress.

Så fungerar Skapa hemsida med hemsideprogram

Om du vill använda WordPress för en hemsida eller webshop så bör du alltså räkna med att lägga ned betydligt mer tid än om du använder ett hemsideprogram inom SaaS. Hemsidor med WordPress blir sällan särskilt bra då nybörjare som inte kan WordPress använder systemet. En fördel med WordPress är dock att när du väl kan plattformen så kan du skapa fler webbplatser och exempelvis bygga mer avancerade hemsidor än vad som är möjligt med SaaS.

Ska du skapa en enkel hemsida, såsom exempelvis en företagshemsida, blogg eller personlig webbsida, så rekommenderar vi att du använder ett hemsideprogram inom SaaS som vi går igenom här nedan.

Bästa hemsideprogram inom SaaS för Sverige är Webnode. Men säkerställ först att Webnode erbjuder designmallar som passar den typ av webbplats som du vill bygga. (Här kan du se Webnodes utbud av designmallar (“teman”).

Anledningen till att vi i första hand rekomenderar SaaS-tjänster beror på att du får ett bättre resultat. Du behöver heller inte ha några som helst förkunskaper för att lyckas. SaaS-tjänster ger användare tillgång till designmallar med ”drag-och-släpp” funktion, så de är generellt sett enkla att använda.

Men hur vet man vilket hemsideprogram som är bäst och hur mycket kostar det att skapa en hemsida med program inom SaaS?

I den här artikeln går vi igenom några av de bästa plattformarna på marknaden för att bygga hemsidor. Artikeln riktar sig till nybörjare som på egen hand vill skaffa en hemsida med egen domän. För mer avancerade webbplatser, som ska översättas till olika språk eller använda mer avancerad funktionalitet, rekommenderar vi att du kontaktar en utvecklare istället för att på egen hand bygga din hemsida.

Hoppa direkt till de hemsidebyggare som vi anser är bäst inom SaaS:

  1. Webnode (Väldigt populära på den svenska marknaden. Enkelt att använda och kan testas gratis.)
  2. WIX (En internationell tjänst som erbjuder bättre stöd för e-handel än Webnode. WIX är dock något dyrare och mer komplext än Webnode. I övrigt påminner Webnode och WIX mycket om varandra.)
  3. SquareSpace (Riktigt bra plattform för att skapa både hemsidor och mer avancerade webbplatser. SquareSpace är dock inte översatt till svenska idagsläget och kan heller inte erbjuda svenska domäner).

Så kan du skapa en hemsida med egen domän med SaaS

För att göra en egen hemsida med SaaS (komplett plattform med hemsidebyggare) behöver du först bestämma vilken typ av webbplats du vill bygga. Vissa hemsideprogram lämpar sig bättre för vissa typer av hemsidor än andra. Det kan dessutom vara svårt att veta vilket hemsideprogram som är bäst eftersom att i princip alla plattformar som förekommer på marknaden försöker marknadsföra sig som bästa alternativ för all typer av webbplatser.

Generellt sett är det exempelvis alltid bäst att välja en plattform som enbart är avsedd för e-handel om du exempelvis vill skapa en webbutik. På motsvarande vis rekommenderar vi inte att använda en plattform som primärt är avsedd för e-handel om du exempelvis vill bygga en företagshemsida eller blogg.

komplett plattform med webbplatsbyggare

När du väljer plattform som du vill använda för din webbplats ska du därför först definiera ditt behov. Därefter bör du kontrollera vilket hemsideprogram på marknaden som kan erbjuda bäst designmallar (“teman”) avsedda för ditt behov.

Vill du exempelvis bygga en restauranghemsida. Då bör du välja ett system som har bra färdiga designmallar och kompatibel funktionalitet för ditt specifika behov.

Så här skapar man en egen hemsida med ett hemisdeprogram inom SaaS (helhetslösning):

  1. Välj det hemsideprogram som bäst lämpar sig för dina behov.
  2. Välj ett tema som passar ditt behov (exempelvis konsulthemsida, klinik, restaurang, café eller annan företagshemsida).
  3. Anpassa ditt tema med dina kulörer, fonts, bilder, logga och favicon.
  4. Dra in och släpp textstycken och eventuella designelement som du vill använda dig av.
  5. Lägg till funktionalitet. Det kan vara allt ifrån delaknappar i sociala medier till google maps som visar er adress eller ett kontaktformulär där dina kunder kan kontakta er.
  6. Innan din webbplats kan anses helt färdig, kommer du att behöva lägga till en egen domän till din webbplats. Även om det finns flera hemsidebyggare inom SaaS som kan testas gratis bör du räkna med att du måste betala för att lägga till en egen domän. (Domän går nämligen inte att registrera gratis och du kommer med all sannolikhet att behöva betala för en tjänsteplan för att lägga till en egen domän).
  7. När du lagt till en egen domän kan du gå live med din hemsida.

Som du ser är det enkelt att skapa en egen hemsida men det beror alltid på hur pass stora anpassningar man vill göra i exempelvis designen. Men genom att använda ett hemsideprogram blir resultatet inte sällan bättre än när professionella utvecklare bygger webbplatser. Det beror på att de allra flesta enkla webbplatser följer i princip samma struktur.

En företagshemsida exempelvis består nästan alltid av följande sidor: Startsida, Om oss, våra tjänster, kontaktsida. Det kan förekomma vissa variationer men för enklare webbplatser är det i princip alltid bäst att välja ett system som kan erbjuda färdiga, anpassningsbara mallar (“teman”) som är avsedda för specifika typer av webbplatser.

Ser vi till kostnaden för att skapa en hemsida så ligger priserna mellan olika plattformar väldigt nära. Att skapa en egen hemsida med ett hemsideprogram kostar ungefär 40-50 kr i månaden. Vanligen är en enkel hemsida som inte exempelvis kräver något större lagringsutrymme billigare än en större webbplats.

Prisbilden kan även varierar beroende på exempelvis hur mycket bredband som en webbplats nyttjar per månad. Det kan även finnas restriktioner i vilka teman eller funktionalitet som går att nyttja för olika tjänstepaket. I visa fall kan användare behöva betala ett högre pris för att få tillgång till viss funktionalitet.

Det finns i övrigt några saker att tänka på utöver pris och design när du väljer program som du vill använda för att bygga din hemsida.

  • Se till att det ingår bra support.
  • Säkerställ att det går att registrera en svenska domän direkt hos den plattform du vill använda. (Det går att registrera domän hos annan registrar och därefter peka din domän till din plattform men det blir onödigt krångligt. Välj istället en plattform som erbjuder användare att registrera svenska domäner.)
  • Undvik dolda priser. Nästan alla plattformar marknadsför sig som gratis men du bör räkna med att behöva betala för att ansluta en egen domän. Kolla prissättningen för att ansluta egen domän innan du börjar bygga din webbplats.
  • Kontrollera att den webbplatsbyggare du väljer att använda är vanligt förekommande bland andra användare på din marknad. Det kan finnas brister i språk, laddtider och funktionalitet bland hemsideprogram som inte har en stor kundbas på din marknad (Sverige).

Här nedan har vi gjort en enklare bäst-i-test för att bygga en gratis hemsida. Glöm inte att alla tjänster på marknaden kommer att ta ut någon form av avgift för att du ska kunna ansluta en egen domän.

Gratis hemsidor är alltså enbart avsedda för att användare ska kunna testa systemen i lugn och ro innan de bestämmer sig för att bli betalande kunder.

Webnode: Vårt första alternativ enligt vår bäst-i-test

Webnode är vår favorit när det kommer till enkla och snygga hemsidor. Enligt våra tester är Webnode den plattform som är enklast att använda för att göra en gratis hemsida. Webnode är däremot inte ett särskilt bra alternativ för den som vill bygga en egen webbutik. Systemet kan aldrig mäta sig med de e-handelsplattformar som är skapade för att vara bäst på e-handel. Men när det kommer till enklare företagshemsidor, bloggar och även personliga webbplatser, ligger Webnode i topp i allt från användarvänlighet till design och pris.

Precis som med övriga alternativ kommer du att behöva betala för en av Webnodes tjänsteplaner när du bestämmer dig för att ansluta en egen domän. Det innebär att du inte kan skap en hemsida som är helt gratis med vare sig Webnode eller annan plattform på marknaden.

Webnode är den enklaste plattformen för att skapa en gratis webbplats

Men Webnode är ett av de billigaste alternativen på marknaden och är dessutom väldigt populära på den svenska marknaden.

Webnode är därför fullt översatt till svenska och erbjuder användare att registrera svenska domäner. Innan du bestämmer dig för att testa webnode bör du kolla in de designmallar (“teman”) som plattformen erbjuder. Hittar du inte något tema som du gillar är det förmodligen bättre att välja en annan hemsidebyggare på marknaden. Webnode har dock nära 100 olika teman att välja av och för de mest vanliga behoven tillhandahåller Webnode snygga och stilrena mallar.

Kort om Webnode:

WIX en stor plattform internationellt för att bygga hemsidor

Wix är en världsledande SaaS-tjänst och är mer internationellt etablerad än Webnode. Wix anses även vara ett bra alternativ för e-handlare som vill skapa en egen webshop, även om det finns alternativ på marknaden som erbjuder bättre funktionsstöd för svenska e-handlare.

När det kommer till att bygga hemsidor fungerar Wix på många vis på motsvarande vis som Webnode. Du väljer en designmall som passar ditt behov och kan därefter dra in och släppa designelement där du vill ha dem. Wix är användarvänligt men på många vis mer avancerat än exempelvis Webnode. Det finns fler kompatibla appar och tredjepartstjänster än vad Webnode kan erbjuda och som nämnt är Wix även en ledande systemlösning bland e-handelsplattformar som förekommer på marknaden.

tjänsten är mer internationellt etablerad än Webnode

En fördel med att använda Wix är att användare får tillgång till ett mer komplett utbud av kompatibla funktionsstöd. Men Wix samtidigt något dyrare än exempelvis Webnode och i många fall räcker Webnode mer än väl för att täcka de behov som förekommer för enklare hemsidor.

Wix erbjuder även en hel del kringtjänster varav flera är helt gratis att använda. Hit hör exempelvis Wix bildbank och Wix image resizer. När man bygger en hemsida vill man gärna använda bilder för exempelvis inspiration och då kan användare få tillgång till bilder direkt via Wix. Det finns även ett enkelt verktyg för att redigera videos som man kan baka in på sin hemsida. Wix Video maker är gratis att använda för registrerade användare.

Wix har även ett eget verktyg för att skapa logga “Wix logo maker” som gör det möjligt för användare att skapa egna loggor för exempelvis företagshemsidor.

Kort om WIX:

  • En av de mest kompletta lösningar på marknaden med egen appmarknad och mängder av kompatibel funktionalitet.
  • Ett bra alternativ för mer avancerade webbplatser. Wix tillhandahåller exempelvis en av de bästa e-handelsmodulerna på marknaden (även om det finns plattformar som är bättre anpassade för den svenska marknaden än Wix.)
  • Stort utbud av designmallar “teman”.
  • Kan testas gratis men ligger något högre i pris för betalande kunder än vissa alternativ på marknaden.
  • Här kan du läsa mer om WIX och testa att bygga en hemsida gratis.

SquareSpace för att skapa en webbsida utanför Sverige

SquareSpace är precis som Webnode och WIX, ett hemsideprogram inom segmentet SaaS. SquareSpace är på samma vis som Wix en världsledande plattform och utmärker sig som ett av de bästa alternativen som finns för framförallt e-handel. Trots att SquareSpace är ett av de bästa alternativ som vi testat i både design, funktionalitet och användarvänlighet, rekommenderar vi i första hand Webnode eller Wix för svenska användare.

Det beror på att SquareSpace inte är fullt översatt till svenska. Systemet är relativt okänt på den svenska marknaden och det går dagsläget inte att registrera en svensk domän via SquareSpace. Ska du däremot lansera en webbplats som riktar sig till en mer internationell marknad, då kan SquareSpace vara ett intressant alternativ.

SquareSpace är en världsledande plattform

SquareSpace tjänsteplaner ligger något högre i pris än både Webnode och WIX men du får mer för pengarna om du avser att exempelvis sälja produkter online. Förutom hemsidebyggare tillhandahåller SquareSpace funktionsstöd för marknadsföring (sociala medier, e-postmarknadsföring), verktyg för att skapa egen logga och kompatibel bildbank med över 1 miljard bilder att välja på!

Kort om SquareSpace:

  • Inte anpassat för den svenska marknaden. SquareSpace saknar full översättning till svenska och du kan inte registrera ett svenskt domän via SquareSpace.
  • Plattformen ligger i övrigt i topp när det gäller allt från e-handelsfunktionalitet till design och användarnytta.
  • Priserna som SquareSpace erbjuder ligger något högre än jämförbara alternativ.
  • SquareSpace kan testas gratis